zondag 21 december 2014

Chattaal

Dag allemaal!

Eerder op mijn blog had ik het al eens over het taalonderzoek van meneer Lefebvre.
Dit jaar is meneer Lefebvre opnieuw bezig met een taalonderzoek. Hij onderzoekt de chattaal bij jongeren van 10 tot en met 12 jaar. Wij en nog vele andere scholen mochten meewerken aan dit grootschalig onderzoek.

We moesten allemaal op zoek gaan naar één jongen en één meisje van 10 tot en met 12 jaar die op één of andere manier chatten. (Facebook, Ketnet, MSN...) Wanneer we iemand gevonden hadden, moesten we een brief aan hun ouders geven. In die brief stond wat uitleg over het onderzoek en dat het onderzoek zich zeker aan de privacy van de kinderen zou houden. De ouders moesten dit dan ondertekenen ter goedkeuring. Daarna moesten we van het kind 10 posts  verzamelen. Dit zijn tien zinnen die hij of zij getypt had tijdens een chat conversatie. Eens we die 10 post ontvangen hadden, konden we zelf aan het werk. We kregen een blad mee met enkele dingen waar we op moesten letten in die 10 posts: hoeveel woorden komen er in totaal in voor, hoeveel Engelse woorden komen er in voor, wordt gebruik gemaakt van gij/ge enz. We moesten het aantal woorden per categorie turven en zo een totaal maken.
De uitkomst hiervan hebben we vorige week via internet online ingevuld en verzonden naar de databank van meneer Lefebvre. Hij ontvangt dit van elke persoon die meehelpt aan zijn onderzoek en hij zal hier dan de uitslag van het onderzoek uit kunnen halen.

Groetjes!
Marlies





donderdag 4 december 2014

Zwarte Piet, wiedewiedewiet

Hallo allemaal!

Vandaag was de dag om ons 'Pietenproject' uit te voeren. De studenten van het eerste en tweede jaar van de werkplekscholen wisselden onder elkaar van school om in die school dan Zwarte Piet te gaan spelen. 

Ik en mijn medestudenten van op de werkplek moesten naar Rollegem. Het is er een heel klein maar gezellig schooltje. In een les van muzische grondhouding hadden we al bijna alles voorbereid om dit project tot een goed einde te kunnen brengen. Dinsdag bespraken we nog de laatste details zoals wie voor wat zou zorgen. En dan vandaag was het zo ver.
We werden vanmorgen om 7u verwacht in het huis van de interne coach van Rollegem. Daar mochten we ons omkleden en schminken. We kwamen er buiten als echte Zwarte Pieten!



Daarna vertrokken we naar het huis van juffrouw Els, een juf van de school in Rollegem die dicht bij de school woont. Rond 8u kwamen we daar aan. De Sint was daar ook bezig met hem klaar te maken.

Om 8u25 vertrokken Emma en ik naar de school. We mochten dit doen met elk een grote step wat natuurlijk heel tof was. Ondertussen wandelden Sanya, Charlotte, Alice en de Sint naar hun verstopplaats. Alle leerlingen van de school gingen hen wat later gaan zoeken. Er speelden leuke Sinterklaasliedjes wanneer Emma en ik aankwamen aan school. We reden met onze step en veel zwier en zwaai de speelplaats op. Alle kinderen waren enthousiast. We namen de micro en hielden een kleine conversatie. We vroegen aan de kinderen of zij de andere Zwarte Pieten en de Sint misschien hadden gezien. En toen vertrokken we samen met de leerkrachten en de leerlingen op zoektocht. Er was een kleine wandeling langs de school uitgestippeld. Na enkele minuten vonden we de eerste Zwarte Piet al. Wat later de tweede en als laatste de Sint met nog een Zwarte Piet. De Sint zat in een riksja en wanneer alle kinderen bij hem waren begonnen we enkele liedjes te zingen. Daarna duwden de Zwarte Pieten de riksja naar school met alle leerlingen achter ons. We huppelden, zongen, dansen...
Wanneer we op school terug aankwamen, moesten de kinderen terug naar hun klas. Charlotte en Alice gingen mee met de Sint om elke klas een bezoekje te brengen. Emma, Sanya en ik gingen ook naar elke klas maar natuurlijk in een andere volgorde dan de Sint. Daar deden we steeds een activiteit met de leerlingen. (vb: ochtendgymnastiek op Sinterklaasliedjes, een quiz over de Sint, een stop-de-band-ronde met Sinterklaasliedjes...) 

Tegen 11u30 zat onze ronde er helaas al op. Het was super om al die lachjes op de kinderen hun gezicht te zien en te luisteren naar al hun verhalen over de Sint en de pakjes. Op naar volgend jaar dan maar!

Groetjes,
Marlies






donderdag 27 november 2014

Doedag 2

Hallo!

De doedagen zitten erop!
Wauw, wat was het super om voor de klas te staan!

Ik heb vandaag de hele namiddag les gegeven. Van 13u15 tot 16u.
Eerst een les actualiteit. We keken naar 'De week van Karrewiet' en daarna deden we een quiz hierover. 
Dan kwam het tweede deel van de les wero aan bod. De leerlingen werkten verder in groep aan het groepswerk in verband met een dier. Op het einde mocht elke groep hun dier voorstellen aan de rest van de klas. 
Ik eindigde met een les vertellen. Ik koos voor het boek 'Zwarte Piet wordt kierewiet!'. De leerlingen vonden het heel leuk en luisterden zeer aandachtig. Na het voorlezen, mochten ze een eigen Zwarte Piet knutselen aan de hand van een voorbeeldje die ik gemaakt had. Ik haalde mijn inspiratie hiervoor op Pinterest. (http://www.pinterest.com/) Een hele leuke site om als leerkracht ideeën op te doen.
Om 16u kreeg ik nog een dikke knuffel van alle kindjes. Ik had een super klasje en vind het heel jammer dat het mijn laatste dag was bij hen. 

De evaluatie van mijn mentor was heel goed.
Ik ben opgelucht, voldaan en zeer moe!
Juffrouw zijn is zeker niet te onderschatten maar ik doe het met mijn volle goesting!















dinsdag 25 november 2014

Doedag 1

Dag iedereen!

Vandaag was onze eerste DOEDAG! 
Ik had heel wat stress maar ik kon de zenuwen gelukkig onder controle houden.

Om 9u40 startte ik met het geven van mijn les spelling. Net wanneer ik vooraan in de klas stond, gaat de deur open en komt de lector binnen. Toch even verschieten... 
Maar ik herpakte mij snel en begon de les te geven. Alles verliep heel goed en ook vlotter dan ik had gedacht.
In de pauze had ik dan een gesprek met de lector over hoe de les verliep. Ik kreeg goeie feedback en leuke tips waar ik nu mee aan de slag kan. 


Na de middag gaf ik dan nog een les wero. Donderdag volgt het tweede deel van die les. 

De eerste dag zit erop en is goed verlopen. Oef! Ik kijk al uit naar donderdag om weer voor de klas te staan.
Jammergenoeg is het dan al onze laatste werkplekdag in deze module. Met pijn in het hart zal ik afscheid nemen van mijn klasje...

Ik zal snel nog wat verder werken en voorbereiden voor donderdag.

Tot later!

Marlies

https://www.youtube.com/watch?v=eYLfn0GQ_uo

dinsdag 4 november 2014

Spelling

Hallo iedereen!

Vandaag heb ik mijn allereerste lesje gegeven in het tweede leerjaar en het was super.

Ik had alles goed voorbereid en de les al honderden keren opgezegd in mijn hoofd toch was ik heel zenuwachtig. Gelukkig mocht ik de les al om 9u40 geven zodat ik geen hele dag met stress moest rondlopen.
Toen het eindelijk zover was en ik voor de klas stond, viel alle stress weg.

De kinderen waren heel nieuwsgierig naar wat er in de doos ging zitten waardoor ze ook aandachtig luisterden naar mijn verhaal over de koning en Knorpot.
Wanneer we daarna begonnen aan de opdrachten en het groepswerk, werkte de klas goed mee. Soms werden ze zelf te enthousiast waardoor het nu en dan eens te luid ging.
Ook het spellingslied vonden ze super en ze wilden allemaal nog heel wat kwijt over het verhaal wanneer ik het slot had voorgelezen.
Na de les kreeg ik van mijn mentor te horen dat ik het heel goed had gedaan en dit geeft natuurlijk een goed gevoel en een boost om door te gaan.

Kortom, ik hoop dat mijn volgende lesje minstens even goed zal verlopen. Ik zal zeker nog fouten maken of ontdekken dat ik dingen beter anders aanpak, maar dit zie ik enkel als iets positief in mijn groeiproces om stap voor stap ''een goeie juffrouw'' te worden.

Groetjes!





dinsdag 14 oktober 2014

Onderzoek Lefebvre

Oriënteren: Vele onderzoekers beweren dat het zienderogen achteruit gaat met het dialectgebruik en de dialectkennis en dat het vijf voor twaalf is als we de dialecten nog willen verder laten bestaan.

Richten: Het vertrekpunt van het onderzoek was de aflevering School en kinderspelen van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Dit onderzoek wilde hieraan nog een sociolinguïstische dimensie aan toevoegen. Er werden reeds onderzoeken gedaan naar dit onderwerp maar zeer lokaal en nooit in een grotere regio. Dit onderzoek wilde hier verder op bouwen. Via dit onderzoek wou men te weten komen hoe het zit met de dialectkennis en het dialectgebruik in verschillende regio's in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Daarnaast wou men ook weten welke rol sociale variabelen (leeftijd, geslacht, opleiding) hierin spelen.

Plannen: Er werd gekozen voor een interviewmethode: de mondelinge enquête. Voordeel hierbij is dat de interviewer meteen kan bijsturen of vragen kan stellen. Er werd gewerkt met een schijnbaretijdmethode, dit wil zeggen dat er wordt van uitgegaan dat iedere informant een bepaald taalgebruik heeft dat niet veel meer geëvolueerd is sinds zijn adolescentie. 626 scholieren uit middelbare scholen en 150 studenten hebben elk vier informanten anoniem geïnterviewd uit de vier volgende leeftijdscategorieën: 15 tot 25 jaar; 26 tot 45 jaar; 46 tot 65 jaar; ouder dan 65 jaar. 

Verzamelen: Elke interviewer kreeg een enquête mee met de bijbehorende afbeeldingen van de op te vragen benamingen voor kinderspelen. Er werden in totaal 3104 mondelinge enquêtes afgenomen. De date werden grondig nagekeken.

Analyseren en concluderen: De sociale variabelen spelen wel degelijk een rol in de dialectkennis en het dialectgebruik. 
- Leeftijd: hoe ouder een informant is, hoe hoger hij scoort op dialectgebruik en dialectkennis
- Geslacht: mannen scoren hoger op actief dialectgebruik dan vrouwen, bij passief dialectkennis is er   geen beduidend verschil gevonden
- Opleiding: hoe opgeleiden spreken minder dialect en geven het minder door aan hun kinderen dan     lager geschoolden 

Rapporteren en presenteren: De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een artikel en in een onderzoeksrapport en verspreid via de media.

Marlies

Bron: www.edurama.be




zaterdag 4 oktober 2014

Muzische opener

Hallo!

Om het schooljaar goed in te zetten, heb ik samen met vier andere studenten een toneeltje in elkaar gestoken.We moesten ons baseren op het boek 'Zeven gekke mannetjes' van Geert De Kockere en we kregen hier een week de tijd voor.
Op dinsdag 30 september hebben we dit naar voren gebracht voor alle kinderen van het schooltje waar we het hele jaar op dinsdag en donderdag aanwezig zullen zijn, de Gemeentelijke Basisschool in Lauwe. 
De kinderen waren super enthousiast en deden goed mee.

Ik vond het een leuke ervaring. Op die manier leerde ik mijn medestudenten snel kennen en zo konden ook de leerlingen van de school ons op een leuke manier leren kennen.
Ik leerde mezelf ook beter kennen. Nu weet ik waar ik nog in kan groeien en waar ik aan moet werken.

Het was een leuk begin van wat hopelijk een super jaar zal worden!